betekenissen achter sieraden

Wij dragen al langer sieraden dan we soms denken. Het blijkt namelijk dat men 140.000 jaar geleden al sieraden droegen. Vroeger droeg men om dezelfde reden sieraden als de hedendaagse sieradendrager. Overal om ons heen dragen mensen sieraden. Maar waarom dragen wij eigenlijk zoveel sieraden?

Geschiedenis van sieraden

Zoals je hierboven kan lezen droegen we heel vroeger al sieraden. Tot het bronzen tijdperk waren dit vooral stenen, schelpen en beenderen. Na het bronzen tijdperk kwamen we er namelijk achter hoe we metaal moesten smelten en hoe we metaal in een vorm konden gieten. Door deze uitvinding ontstond het beroep van de edelsmid.

Vroeger droeg men sieraden vooral als machtssymbool en om status aan te tonen. Hoe meer en hoe mooiere sieraden je om had, hoe belangrijker je eruit zag. Later werden sierraden ook symbolisch en als aandenken gebruikt.  

Hedendaagse redenen om sieraden te dragen

Er zijn veel redenen om sieraden te dragen. De hoofdreden is om ons te verfraaien. Een sieraad kan jouw outfit op een eenvoudige manier helemaal compleet maken. Voor sommige mensen hebben sieraden een dieper betekenis. Voor deze mensen hebben de sieraden een betekenis of zit er een emotionele waarde aan vast. Hieronder lees je een aantal redenen om sieraden te dragen.

  1. Sieraden dragen om jezelf te verfraaien, een outfit compleet maken.
  2. Sieraden dragen voor bescherming en geluk zoals een talisman.
  3. Sieraden dragen omdat het emotionele waarde heeft.
  4. Sieraden dragen als statussymbool.

Sieraden vertellen een verhaal

Door het dragen van sieraden vertellen we de wereld een beetje wie we zijn. Veel mensen vertellen hier hun verhaal mee. Denk bijvoorbeeld aan geboortestenen, naamringen, herinneringssieraden en trouwringen. Dit zijn allemaal sieraden met een betekenis. Deze sieraden hebben emotionele waarde en vertellen wat een persoon heeft meegemaakt in zijn of haar leven.