De verschillende methoden die ontstoppingsbedrijven gebruiken om afvoeren en riolen te ontstoppen

Een verstopte afvoer of riool kan veel problemen veroorzaken, van stankoverlast tot overstromingen. Gelukkig zijn er ontstoppingsbedrijven, zoals Nijhuis Riool een ontstoppingsbedrijf in Enschede,  die kunnen helpen bij het oplossen van deze problemen. Er zijn verschillende methoden die ontstoppingsbedrijven gebruiken om afvoeren en riolen te ontstoppen, afhankelijk van de aard en de omvang van de verstopping. In deze blog bespreken we enkele van de meest gebruikte methoden.

Hogedruk reiniging

Een veel gebruikte methode voor het ontstoppen van afvoeren en riolen is hogedruk reiniging. Hierbij wordt een hogedrukspuit gebruikt om water onder hoge druk door de afvoer te spuiten. Dit zorgt ervoor dat de verstopping wordt losgeslagen en weggespoeld. Hogedruk reiniging is vooral effectief bij verstoppingen veroorzaakt door vet- en zeepresten, wortels of bladeren.

Mechanische reiniging

Mechanische reiniging wordt gebruikt wanneer er sprake is van een hardnekkige verstopping. Hierbij wordt een veer of een andere mechanische tool in de afvoer gebracht om de verstopping los te maken en weg te halen. Deze methode kan effectief zijn bij verstoppingen veroorzaakt door haren, papier of andere materialen die vastzitten in de afvoer.

Chemische reiniging

Bij chemische reiniging wordt gebruik gemaakt van chemicaliƫn om de verstopping op te lossen. Dit is een effectieve methode voor verstoppingen veroorzaakt door vet- en zeepresten, maar kan schadelijk zijn voor de leidingen en het milieu. Daarom wordt deze methode vaak alleen gebruikt als andere methoden niet effectief zijn.

Camera inspectie

Wanneer de oorzaak van de verstopping niet duidelijk is, kan een camera inspectie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een camera in de afvoer geplaatst om de oorzaak van de verstopping te achterhalen. Dit kan helpen bij het bepalen van de beste methode om de verstopping te verwijderen en kan ook worden gebruikt om te controleren of de afvoer na het ontstoppen goed functioneert.

Rookdetectie

Bij ronde of kleine scheuren in de riolering is het soms lastig om de oorzaak te achterhalen. Rookdetectie kan hierbij een uitkomst bieden. Hierbij wordt rook in de riolering geblazen en worden de plekken waar de rook naar buiten komt gelokaliseerd. Zo kan er gericht gezocht worden naar de scheur of het lek.

Er zijn nog tal van andere methoden die ontstoppingsbedrijven gebruiken om afvoeren en riolen te ontstoppen. Het is belangrijk om te weten dat het ontstoppen van afvoeren en riolen specialistisch werk is en dat het inschakelen van een professioneel ontstoppingsbedrijf daarom de beste keuze is. Zij beschikken over de juiste kennis, ervaring en apparatuur om het probleem snel en veilig op te lossen.