Een Ri&e laten opstellen in jouw provincie

Een Ri&e laten opstellen is verplicht om op te stellen voor bedrijven, maar wat is het eigenlijk en waarom is het verplicht om op te stellen? Dat lees je allemaal in dit blog.

Wat is een RI&E?

Ri&e staat voor Risico-Inventarisatie en Evaluatie en is een verplicht middel om de gezondheid en veiligheid te bevorderen voor personeel. In een Ri&e leg je schiftelijk vast hoe het werk gevaarlijk en/of ongezond kan zijn voor werknemers. Je schrijft hier een plan van aanpak voor, deze gaat over hoe je deze gaat bestrijden en welke maatregelen je gaat nemen om deze risico’s te mijden. Dit moet uiteindelijk worden goed gekeurd door een arbodienst of Arbo deskundige en moet ten slotte in een ri&e de ongevallen uit het verleden opnemen.

Het belangrijkste doel van een Ri&e is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit is natuurlijk super belangrijk voor alle werknemers, maar net zo goed voor werkgevers. Daarom is het verplicht om op te stellen. Er is al bewezen dat het leidt tot minder ziekteverzuim en tot meer productiviteit en werkplezier.

Een Ri&e laten opstellen

Mocht je nou echt geen idee hebben hoe je het moet opstellen of heb je er geen tijd voor? Dan kun je ook een Ri&e laten opstellen. Dit kun je doen zonder heel veel administratie of ingewikkelde vragen. Sommige bedrijven zoals Zegt hebben hele makkelijke tools, die weinig moeite en tijd kosten. Het is ook best een lastige klus om dit volledig zelf op te gaan zetten en een heel op eigenhoutje gemaakt ri&e op te stellen.

Zegt, het bedrijf waar wij ons Ri&e hebben opgesteld, is een management consult bedrijf. Deze bedrijven helpen je met zo’n Ri&e opstellen en missen de onderstaande eisen ook niet.

  • Een Ri&e is betrouwbaar, actueel en volledig
  • Een Ri&e heeft alle aandacht alle betrokkenen
  • Een Ri&e voorkomt ongevallen en is veilig
  • Een Ri&e wordt getoetst