Het inrichten van de paktafel in het magazijn

Above table top view of female warehouse worker or seller packing ecommerce shipping order box for dispatching, preparing post courier delivery package, dropshipping shipment service concept.

Bijna alle bedrijven met een voorraad hebben er mee te maken: een magazijn. In mijn periode als logistiek adviseur heb ik vaak meegemaakt dat bedrijven hun magazijn niet op orde hebben. In dit blog wil ik daarom een aantal van de belangrijkste punten op een rijtje zetten, zodat uw magazijn zo effectief mogelijk is ingericht. In dit blog focus ik specifiek op de inpaktafel.

Zorg dat de basis op orde is

Beginnen bij de basis, dat is in veel gevallen het beste advies. Dat geldt ook in het magazijn. Om te beginnen moet er een aangewezen inpaktafel beschikbaar zijn. Logischerwijs moet deze tafel groot genoeg zijn om eenvoudig op in te kunnen pakken. Het is aan te raden dat de tafel op sta hoogte is ingericht. Als de tafel te laag is dan is dit niet fijn voor de logistiek medewerker. Hij moet dan veel bukken, wat slecht kan zijn voor de rug. De hele dag staan kan vermoeiend zijn, dus voorzie de inpaktafel van een stoel die qua hoogte goed aansluit bij de tafel.

Belangrijke benodigdheden op de inpaktafel

Als de inpaktafel éénmaal staat, dan kan deze voorzien worden van een aantal belangrijke benodigdheden. De inpaktafel dient vaak als centraal punt in het magazijn. Dit centrale punt moet op zijn minst voorzien zijn van een computer. Op deze computer moet de logistiek medewerker kunnen controleren waar producten staan, welke orders hij moet pakken en moet hij binnengekomen goederen kunnen registreren. Naast een computer moeten de benodigde printers er ook staan. Vaak is een tweetal printers voldoende. Een A4-printer voor pakbonnen, paklijsten en andere belangrijke zaken. De tweede printer is een A6-printer voor verzendlabels. Je kan het proces automatiseren door een magazijnbeheersysteem in te richten op deze computer.

Inpakmaterialen

Tot slot moet de inpaktafel natuurlijk ook voorzien worden van inpakmaterialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kartonnen dozen op maat, of verschillende maten verzendzakken. Of deze verpakkingsmaterialen relevant zijn is afhankelijk van de grootte van de orders. Bij pallets is het bijvoorbeeld handig om een rol plastic aan te schaffen waarmee de pallets ingeseald kunnen worden. Bij inpakmaterialen horen ook zaken zoals een tape dispenser, een pen en een mesje. Mijn laatste tip is om de inpaktafel te voorzien van een prullenbak, zodat de tafel en omgeving netjes blijven.