Wat te doen bij condens binnenkant ramen?

Warme lucht die afkoelt kan zich zetten op de koude plekken in het huis. Dit zijn meestal de ramen en de spiegels. Te veel vocht in huis kan hierdoor toe leiden, dit noemen we condensatie. Beslagen ramen komen regelmatig voor en zijn makkelijk te verhelpen. Het is alleen een ander verhaal als het condens zich aan de binnenkant van de ramen bevind. Maar wat kun je nou doen tegen vocht aan de binnenkant van de ramen? In dit artikel bespreken we meerdere oplossingen waarmee dit mee verholpen kan worden.

Gevolgen van vocht aan de binnenkant van je ramen

Vocht aan de binnenkant van de ramen kan duiden op een te hoog vochtgehalte in huis en kan leiden tot condensatie en mogelijke schimmelvorming als het niet wordt aangepakt. Als er vocht ontstaat aan de binnenkant van uw ramen, is het glas lek. Lek glas kan uw zicht belemmeren en zorgt ook voor een hogere energierekening. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en passende maatregelen te nemen om de luchtvochtigheid in huis te verminderen.

Oplossingen vocht binnenkant glas

Condensatie aan de binnenkant van ramen is vaak het gevolg van een te hoog vochtgehalte in de lucht in combinatie met koude oppervlakken. Hieronder volgen enkele tips om condensatie aan de binnenkant van ramen te voorkomen:

  1. Ventileer: Zorg voor voldoende ventilatie door ramen open te zetten of ventilatieroosters te gebruiken. Door frisse lucht aan te voeren en vochtige lucht af te voeren, wordt het vochtgehalte in de lucht verlaagd.
  2. Verlaag de luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan dit leiden tot condensatie op de ramen. Gebruik een luchtontvochtiger om het vochtgehalte in de lucht te verlagen.
  3. Verhoog de temperatuur: Condensatie treedt vaak op bij koude oppervlakken. Verhoog de temperatuur in huis om de oppervlaktetemperatuur van de ramen te verhogen en condensatie te voorkomen.
  4. Gebruik isolerende raambekleding: Dubbel glas of isolerende raambekleding zoals gordijnen of jaloezieƫn kunnen helpen om de temperatuur van het glas te verhogen en condensatie te verminderen.
  5. Professionele hulp: Als het zelf niet lukt om de condensatie te verhelpen is het inschakelen van een professional, zoals Condensys, de juiste oplossing. Dit zijn specialisten met jarenlange ervaring en weten precies wat wel en wat niet te doen om het probleem op te lossen.